Golfutrustning

73726-golf-time

Tekniskt sett behöver man bara ett set med klubbor, ett antal peggar och en handfull bollar för att kunna spela golf, men för alla som är investerad i sporten räcker inte detta.

Klubborna

Ett komplett set med klubbor består ofta av 14 klubbor, men de som spelar på elitnivå har ofta fler att välja mellan då de väljer sina klubbor efter de förhållanden som råder på banan. En vanlig uppsättning klubbor består av två träettor: en driver och en spoon, en träfemma, järntrea till järnnia, en sandwedge, en pitching wedge och en putter. Det är även vanligt att en lobwedge även finns med.

Skorna

Det är viktigt att tänka på passformen, det innebär inte bara vilken storlek de är, vissa behöver även skor som är något bredare eller något smalare. Men det absolut viktigaste är ändå greppet man får med dem på gräset medan man spelar, många golfskor har därför dubbar eller plastspikar under sulan för att man inte ska tappa fästet när man svingar. Men fler och fler väljer faktiskt golfskor utan dubbar.

Kläder

Det är inte alla golfbanor som kräver att man har specifika kläder när man spelar, men de flesta föredrar att man klär sig i något som åtminstone liknar golfkläder. Komforten är naturligtvis viktig, man måste kunna svinga klubban och känna att man har bra rörlighet i alla momenten. Kläder som passar golf kan man lätt hitta på stora sportbutiker som Sportamore.

Golfbil

För oss som kan röra oss relativt obehindrat är naturligtvis golfrundan både ett trevligt spel och ett tillfälle att få flera timmar motion. Ibland drabbas vi dock av olika krämpor som skulle hindra eller stoppa oss från att spela: för äldre och andra som har svårt att ta sig fram har golfbilen därför blivit ett välkommet hjälpmedel.

Golfbilen har dessutom utvecklats så mycket att den används som ett miljövänligt alternativ av både företag och kommunala inrättningar, vid parkskötsel mm.

Golfvagn

Det här är en enklare hjälp. Golfset med många klubbor väger en hel del och att bära en tung bag i över en mil är inte vad alla orkar med. Är det dessutom stark sol kan bärandet påverka både ditt spel och ditt humör. En golfvagn är därför en bra hjälp utan att vara störande för dina medspelare.

(Kom ihåg att det inte är tillåtet att ställa vagnen på greenen. Placera den istället en bit ifrån, på den sida där du fortsätter till nästa tee.)

Övrig utrustning

Det finns en hel del små prylar man kan använda tillsammans med det vanliga utrustningen, de följande är ett par intressanta saker:

  • Golf-GPS – dessa små handhållna GPS:er kommer förprogrammerade med tusentals internationella golfbanor och ofta en livstids uppdateringar av banor utan någon extra kostnad.
  • Alignment sticks – dessa pinnar hjälper spelare att slå bollar rakare, vanligtvis genom att lägga ned dem parallellt med varandra och se hur man bör stå emot bollen och svinga för att träffa rätt.
  • Övningsnät – detta är ett bra sätt att träna att chippa bollen rätt och förbättra sin precision. De har en pop-up design som gör dem enkla att frakta, sätta upp och ta ned.