Minigolf

young_woman_playing_mini_golf

Minigolf är perfekt familjeunderhållning, då det är både roligt och har enkla regler. Tävlingar förekommer men inte i samma utsträckning som vanlig golf. 

Minigolf spelas med enbart putter på korta banor, vanligtvis mellan 6 och 18 meter långa och varje spelare har 6 slag på sig att putta bollen till slutet av banan och ner i hålet.

Om en spelare missar det sjätte slaget så tilldelas den spelaren maxpoängen 7 på det hålet.

Varje bana börjar vid en utslagsplats med olika fördjupningar som man som spelare får välja mellan. På vissa banor är sargarna markerade i början, och då måste bollen passera markeringen vid utslaget. Gör den inte det så räknas slaget, men man måste ändå börja om från utslaget igen.

Ifall bollen hamnar utanför banan så får man lägga tillbaka den på samma plats utan att några extraslag tillkommer och då bollen hamnar nära sarg eller hinder så den flyttas 20 centimeter ifrån sargen / hindret.

Minigolfrundorna spelas oftast på 18 banor, men det finns även golfparker med 12 banor och i slutet av en runda summeras poängen från alla hål och den som har lägst poäng vinner. Det är alltså den spelare som tagit sig igenom golfrundan med minst antal slag som tar hem segern.

I tävlingssammanhang använder man sig av en domare, men vid amatörspel så får spelarna hålla koll på regler och varandra.